fbpx

Boomstamtafels

Dat is altijd een goed idee
DIRECT SHOPPEN

De Raintree

De boom waar onze boomstamtafels van worden gemaakt, wordt de Raintree genoemd. Ook wel de Saman Samanea, Suar of de Monkeypod, het is maar net in welk werelddeel je het er over hebt. Deze Raintree groeit in Zuid Oost Azië en Zuid Amerika en is zo’n 25 meter hoog. Deze reus heeft een diameter (inclusief takken) van 40 meter. Gedurende het regenseizoen om 5 uur in de middag sluiten alle blaadjes van de boom. Op deze manier kan de grond onder de boom ’s nachts regenwater opvangen.

Bij zonsopkomst klappen alle blaadjes weer open. Zo bevindt de vochtige aarde onder de boom zich in de schaduw en kan het water de grond intrekken om de wortel te bereiken, zonder dat het verdampt. Vaak kun je dan ook een groene gras cirkel rondom deze boom vinden. Het wordt dan ook de ‘Five 0 clock tree’ genoemd.  Enkele eigenschappen van het hout:

– Kleuren van licht tot donkerbruin

– Zeer sterk & zwaar, tot 50 kg/m2 (gedroogd) bij 8 cm dikte

– Rechte houtnerf, daardoor nauwelijks kromtrekken

Van Boom Tot Blad

Wanneer de gigantische bomen zijn gekapt, worden ze gedurende een paar maanden gedroogd aan de zon. De boom wordt naderhand middels een zaagmachine in ‘plakken’ gezaagd, waarna ze nog weer een tijdje zongedroogd worden. Zodra het vochtigheidspercentage voldoende is gedaald, worden de plakken gedroogd in grote ovens. Zo’n 2 weken liggen ze constant in een temperatuur van 50 graden Celsius, tot het vochtigheidspercentage is gedaald tot onder de 15%.
Na een week acclimatiseren (en het voor een deel weer opnemen van vocht) kunnen de plakken worden bewerkt. Om het scheuren van het blad in de toekomst zo veel mogelijk tegen te gaan, worden er stalen pinnen aan beide uiteinden (over de breedte) ingeboord en netjes afgewerkt. Daarna is het tijd voor het vlak maken en schuren van het tafelblad. Hoewel scheurtjes en kieren jouw boomstamblad dat authentieke uiterlijk geven, wil je toch liever geen blad dat in tweeën scheurt. In de reeds bestane scheurtjes worden er dan af en toe houten ‘vlinders’ geplaatst, om verder scheuren tegen te gaan.

De Eyecatcher Van Ieder Interieur

Een boomstamtafel past in ieder interieur, van klassiek tot modern en alles daar tussenin. Je kunt eindeloos combineren qua stoelen, vloerbekleding en wandkleuren, alles is goed. Een boomstamtafel geeft je woonkamer, keuken of kantoor een authentieke look door zijn pure natuurlijke kleur en robuuste uiterlijk.

Afwerking Boomstamtafel

Onze boomstamtafelbladen zijn vlak geschuurd en klaar voor de eerste afwerkings-laag. Wij bevelen onze houtolie sterk aan als afwerkingsproduct. Wij bieden geen lak aan. We hebben namenlijk te maken met een natuurproduct dat hoe dan ook zal gaan werken door de seizoenen heen (luchtvochtigheid schommelingen). Hout houdt altijd vocht vast. Door een tafelblad te lakken creëer je een eigenlijke ‘dichte’ laag om het hout waardoor het vocht niet meer kan ontsnappen. Zodra je een lak aanbrengt op het blad zal de lak na verloop van tijd gaan scheuren.

 Wat wij wel adviseren: onze houtolie, speciaal voor hardhoutsoorten.

Wij willen duurzaamheid met een gewoon goed product combineren. Ondanks dat er op de markt vele (olie)producten worden aangeboden als duurzaam, kunnen deze gezien worden als aardbeienvla. Er zitten weliswaar aardbeien in, maar ook nog vele andere producten. Bijvoorbeeld oplosproducten. Soms wel tot 70% welke spontaan oplossen op bij de verwerking ervan. Dat is nog eens zonde van je geld.

 Onze oliën worden gestookt uit alleen maar natuurlijke grondstoffen. Dit doen wij niet omdat wij een wollig en groen verhaal willen ophangen, maar omdat deze houtolie zijn werking door de eeuwen heen heeft bewezen. Het beschermt je boomstamblad optimaal tegen vuil en vlekken en dringt diep door in de kern van het blad voor een langere levensduur. Daarom bieden wij alleen deze houtolie aan in onze webshop.

WhatsApp chat